Landelijke tuin
Vijver en veranda
Voortuin
Gazon met beplanting rondom
Achtertuin met gazon en beplanting

Tuintips voor de winter

Tijd voor de winterbeurt dus!

Veel is er al gesnoeid en de meeste bladeren zijn geruimd. De borders worden gespit en voorzien van compost en tuinturf wordt bij zuurminnende planten zoals Rhododendrons verwerkt.Toch is het zinvol om op een verlaten plekje in uw tuin een hoopje bladeren te laten liggen of een kleine takkenbos. Met name egels, insecten en vogels zullen u dankbaar zijn.

Kan alles gesnoeid worden? 

Dit is een veel gestelde vraag met een divers antwoord. Er zijn boom soorten die juist in het najaar en begin winter gesnoeid moeten worden. Een aantal bekende soorten zijn de walnoot, berk en esdoorn. Snoeit men deze in het voorjaar, dan bloeden deze hevig door de opkomende sapstroom. Ook de wijze van snoeien vraagt veel kennis en ervaring. Het gaat te ver om hier alle vaktechnische aspecten te bespreken, maar  Tuin en Groenservice Henri Jansen geeft u hierover graag advies en uitleg. Ook zijn er planten die nu niet of juist met uiterste zorg gesnoeid mogen worden. Het afknippen van afstervende vaste planten is geen probleem. Maar soorten als Lavendel, groenblijvende varens en halfheesters dienen juist zeer spaarzaam of in het voorjaar gesnoeid te worden. Ook hier weet Tuin en Groenservice Henri Jansen perfect de weg.  

Fruitbomen en Landschappelijke beplantingen.

De winterperiode is met name geschikt om fruitbomen en landschappelijke beplantingen zoals windsingels en bosjes te snoeien en uit te dunnen. Specialistisch werk met specialistisch gereedschap. 

Verjongingsnoei toepassen.
Veel tuinbezitters vinden het moeilijk heesters te snoeien. Vaak worden mooie struiken, zoals boerenjasmijn fors terug geknipt waardoor mooie bloei verloren gaat. Door verjongingsnoei toe te passen (het diep weghalen van een aantal oudere takken) blijft de struik in proporties, behoudt hij een natuurlijke groeiwijze en kunt u genieten van een mooie bloei. Met het juiste gereedschap boekt u het beste resultaat.  

Aanplant en verplanten. 

Het is een misvatting te bedenken dat er in de winterperiode niet aangeplant of verplant kan worden. Juist deze periode is (mits er geen strenge vorst is), zeer geschikt om bomen, heesters en struiken aan te planten of te verplanten. In deze periode zijn de planten namelijk in rust en hebben zo geen of nauwelijks hinder van het verplanten. Natuurlijk gelden er ook hier een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Ook hierin weet Tuin en Groenservice Henri Jansen u precies te vertellen wat mogelijk is.  


Heeft u na het lezen van deze tuintips nog vragen? Vraag Tuin en Groenservice Henri Jansen om advies en bel voor een afspraak: 06-25051213 of vul het contactformulier in.