Tuintips voor de winter
Tijd voor de winterbeurt dus!
Veel is er al gesnoeid en de meeste bladeren zijn geruimd. De borders worden gespit en voorzien van compost en tuinturf wordt bij zuurminnende planten zoals Rhododendrons verwerkt. Toch is het zinvol om op een verlaten plekje in uw tuin een hoopje bladeren te laten liggen of een kleine takkenbos. Met name egels, insecten en vogels zullen u dankbaar zijn.
Dit is een veelgestelde vraag met een divers antwoord. Er zijn boomsoorten die juist in het najaar en begin winter gesnoeid moeten worden. Een aantal bekende soorten zijn de walnoot, berk en esdoorn. Snoeit men deze in het voorjaar, dan bloeden deze hevig door de opkomende sapstroom. Ook de wijze van snoeien vraagt veel kennis en ervaring. Het gaat te ver om hier alle vaktechnische aspecten te bespreken, maar Henri geeft u hierover graag advies en uitleg. Ook zijn er planten die nu niet of juist met uiterste zorg gesnoeid mogen worden. Het afknippen van afstervende vaste planten is geen probleem. Maar soorten als Lavendel, groenblijvende varens en halfheesters dienen juist zeer spaarzaam of in het voorjaar gesnoeid te worden. Ook hier weet Henri perfect de weg.
De winterperiode is met name geschikt om fruitbomen en landschappelijke beplantingen zoals windsingels en bosjes te snoeien en uit te dunnen. Specialistisch werk met specialistisch gereedschap.
Het is een misvatting te bedenken dat er in de winterperiode niet aangeplant of verplant kan worden. Juist deze periode is (mits er geen strenge vorst is), zeer geschikt om bomen, heesters en struiken aan te planten of te verplanten. In deze periode zijn de planten namelijk in rust en hebben zo geen of nauwelijks hinder van het verplanten. Natuurlijk gelden er ook hier een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Ook hierin weet Henri u precies te vertellen wat mogelijk is.