Landelijke tuin
Vijver en veranda
Vijver landschapstuin
Bloeiend border
Bloeiende Pergola

Onderhoud

Nadat uw tuin is aangelegd breekt er voor u een tijd aan van genieten. Daarvoor doet u het immers! Toch zullen regelmatig de mouwen opgestroopt moeten worden. Planten en onkruid groeien immers en hagen wilt u toch graag strak geknipt zien. Om jarenlang plezier te hebben van uw mooi aangelegde tuin is regelmatig onderhoud een vereiste.

Een beetje schofelen, een beetje harken, is vaak waar men denkt bij tuinonderhoud. Toch is goed tuinonderhoud een vak apart. Wat is onkruid en wat niet? Hoe moet die Hortensia gesnoeid worden? Welke meststoffen moet ik wanneer gebruiken? Waarom bloeit die plant nooit?

Henri "leest" uw tuin en ziet wat er nodig is om uw tuin op niveau te brengen en te houden. Bijsturen en aanpassen waar nodig en vooral niets doen daar waar het goed gaat. 

Wilt u ook genieten maar ontbreekt het u aan tijd of heeft u niet de juiste kennis? Worden de tuinwerkzaamheden u te zwaar? 'Tuin en Groenservice Henri Jansen' kan voor u het gehele onderhoud verzorgen.

Te denken valt aan:

 • Voorjaar, zomer en najaarsbeurten,
 • Groot onderhoud aan uw gazon zoals verticuteren beluchten en bemesten,
 • Hagen knippen en vormsnoei,
 • Het snoeien van beplantingen en bomen,
 • Het leveren en verwerken van bemestingen en compost,
 • Periodieke onkruidbestrijding,
 • Bestrijding van plantenziekten en plagen,
 • Specifiek werk zoals het snoeien van fruitbomen.     

                                                                                    

Natuurlijk kun je een tuin “onderhoudsvriendelijk” maken. Maar ook bestratingen vragen periodiek onderhoud door ze schoon te maken van onkruid, algen en aanslag. Ook Grindtuinen blijken na jaren groot onderhoud nodig te hebben. Door grond, bladresten en stof ontstaat  een voedingsbodem voor onkruid en algen. Tuin en Groenservice Henri Jansen geeft u graag advies hierover.

 

 

Met meer dan 30 jaar ervaring in het groene vak is 'Tuin en Groenservice Henri Jansen' uw partner in tuinwerk. Kwaliteit, vakkennis, deskundigheid en een goede service staan hoog in het vaandel.

Naast het uitvoeren van vele werkzaamheden biedt Henri ook begeleiding. Samen met u wordt bekeken wat voor u en uw tuin wenselijk is om te doen.

Vele tuinen kunnen inmiddels rekenen op regelmatig bezoek waarbij gekeken wordt naar de huidige staat en wat er nodig is om uw tuin mooi te houden. We geven niet alleen tips maar laten u ook zien wat u zelf kunt doen om nog mooiere resultaten te bereiken. 

Uw tuincoach voor advies op maat.

Bij Tuin en Groenservice Henri Jansen kunt u terecht voor:

 • Advies
 • Ontwerp
 • Aanleg
 • Renovatie
 • Beregening
 • Algemeen onderhoud
 • Verzorging en verwijderen van bomen
 • Beplantingen
 • Bemestingen
 • Erf- en Landschappelijke beplantingen
 • En meer!

 

Tijd voor de winterbeurt dus!

Veel is er al gesnoeid en de meeste bladeren zijn geruimd. De borders worden gespit en voorzien van compost en tuinturf wordt bij zuurminnende planten zoals Rhododendrons verwerkt. Toch is het zinvol om op een verlaten plekje in uw tuin een hoopje bladeren te laten liggen of een kleine takkenbos. Met name egels, insecten en vogels zullen u dankbaar zijn.

Kan alles gesnoeid worden? 

Dit is een veelgestelde vraag met een divers antwoord. Er zijn boomsoorten die juist in het najaar en begin winter gesnoeid moeten worden. Een aantal bekende soorten zijn de walnoot, berk en esdoorn. Snoeit men deze in het voorjaar, dan bloeden deze hevig door de opkomende sapstroom. Ook de wijze van snoeien vraagt veel kennis en ervaring. Het gaat te ver om hier alle vaktechnische aspecten te bespreken, maar Henri geeft u hierover graag advies en uitleg. Ook zijn er planten die nu niet of juist met uiterste zorg gesnoeid mogen worden. Het afknippen van afstervende vaste planten is geen probleem. Maar soorten als Lavendel, groenblijvende varens en halfheesters dienen juist zeer spaarzaam of in het voorjaar gesnoeid te worden. Ook hier weet Henri perfect de weg.  

Fruitbomen en Landschappelijke beplantingen.

De winterperiode is met name geschikt om fruitbomen en landschappelijke beplantingen zoals windsingels en bosjes te snoeien en uit te dunnen. Specialistisch werk met specialistisch gereedschap. 

Verjongingssnoei toepassen.
Veel tuinbezitters vinden het moeilijk heesters te snoeien. Vaak worden mooie struiken, zoals boerenjasmijn fors terug geknipt waardoor mooie bloei verloren gaat. Door verjongingssnoei toe te passen (het diep weghalen van een aantal oudere takken) blijft de struik in proporties, behoudt hij een natuurlijke groeiwijze en kunt u genieten van een mooie bloei. Met het juiste gereedschap boekt u het beste resultaat.  

 

Aanplant en verplanten. 

Het is een misvatting te bedenken dat er in de winterperiode niet aangeplant of verplant kan worden. Juist deze periode is (mits er geen strenge vorst is), zeer geschikt om bomen, heesters en struiken aan te planten of te verplanten. In deze periode zijn de planten namelijk in rust en hebben zo geen of nauwelijks hinder van het verplanten. Natuurlijk gelden er ook hier een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Ook hierin weet Henri u precies te vertellen wat mogelijk is.  

Na een lange koude winter is het voorjaar dan toch eindelijk begonnen. Een periode van vele klusjes in en om de tuin.

(Ver)planten van bomen, heesters en vaste planten

Vaak wil je als tuinbezitter planten verzetten of juist nieuw aanplanten. Iets wat niet zo maar bij elk soort gedaan kan worden. Tuin en Groenservice Henri Jansen adviseert u graag hoe planten verzet kunnen worden en maakt samen met u een beplantingsplan voor een nieuw op te zetten border.

Hier het succesvol verplanten van een tweetal grote Rhododendrons .

Vaste planten terug snoeien

Veel vaste planten zijn afgestorven en beginnen weer uit te lopen. Nu is de tijd om het oude loof weg te knippen.

Snoeien van vorstgevoelige planten

Niet alle heesters verdragen wintersnoei. Een mooi voorbeeld is de bekende Lavendel. Door dit type beplantingen op een goede manier terug te snoeien bent u voor het aankomende groeiseizoen gegarandeerd van een mooie bloei.

Verjongingssnoei toepassen

Veel tuinbezitters vinden het moeilijk heesters te snoeien. Vaak worden mooie struiken, zoals boerenjasmijn fors teruggeknipt waardoor mooie bloei verloren gaat. Door verjongingssnoei toe te passen (het diep weghalen van een aantal oudere takken) blijft de struik in proporties, behoudt hij een natuurlijke groeiwijze en kunt u genieten van een mooie bloei. Met het juiste gereedschap boekt u het beste resultaat.

Snoeien van rozen

Als de rozen beginnen met uitlopen kun je goed zien waar je ze terug kunt snoeien. Let wel: niet elke roos is hetzelfde en verdient een andere behandelwijze.

Bemestingen

Bemestingen hebben hart voor uw tuin!

Gazononderhoud

Veel gazonbezitters slaan bij de eerste zonnestralen direct aan het verticuteren. Begrijpelijk, want iedereen wil natuurlijk een mooi strak en fris gazon. Toch is het verstandig om niet te snel te gaan verticuteren en eerst groei in het gras te brengen. Anders slaan onkruid en verkeerde grassoorten toe en wordt uw grasmat juist lelijker. Henri kan met u meedenken wat de beste behandeling is voor uw gazon.